Als we de combinatie leggen tussen sociale media en leren, denken we (net zoals vele anderen) in de...
Alles met mate(n) – book review
Wat gebeurt er als je Stefaan Lammertyn (@slk8500) een pen in de handen stopt en op missie stuurt om een boek te schrijven over sociale media? Die uitdaging gingen ze aan bij Die Keure en sinds enkele weken ligt het resultaat van dit avontuur in de boekhandel: Alles met mate(n) – Over sociale media en jongeren.
Op de site van de uitgever staat in enkele zinnen perfect verwoord waarover dit boek gaat: “Voor jongeren zijn smartphones, tablets en laptops vanzelfsprekend. Ze lijken er al van op erg jonge leeftijd mee vergroeid. De “digital natives” zijn altijd en overal met elkaar verbonden en communiceren via Instagram, Snapchat en andere sociale media. Voor jou als ouder of leerkracht is die wereld vaak onbekend, en dus onbemind.” Doelgroep van dit boek is dan ook de ouder of leerkracht die geconfronteerd wordt met de digitale leefwereld van hun kinderen en/of studenten.
Mensen die Stefaan kennen, hebben vermoedelijk al een eerste idee hoe dit boek ‘aanvoelt’: laagdrempelig, helder verwoord en doorspekt met de nodige Stefaanse humor. Het zal dan ook niet verwonderen dat dit boek zeer vlot leest. Bovendien is het boek doordrongen van het ‘practice what you preach’-principe: veel voorbeelden, testimonials en via enkele QR-codes ook een pak links naar online voorbeelden, filmpjes, sites en blogs.
Mensen die ‘Alles met mate(n)’ lezen en aandachtig bij de les blijven, zullen trouwens een korte bijdrage van onze hand zien, meer bepaald over het gebruik van Augmented Reality binnen een leeromgeving. Of dit één van de hoogtepunten in het boek is, laten we uiteraard over aan jouw deskundig oordeel *knipoog*.
Kortom, ben je op zoek naar een vlot geschreven boek over jongeren en hun leefwereld en naar een pak ‘good practices’ om sociale media in het klaslokaal te gebruiken, dan zijn krijg je absoluut veel waar voor je geld. Je maakt er niet alleen Stefaan gelukkig mee, maar je zal eindelijk ook begrijpen waarom die duim van je zoon/dochter zo’n kostbaar iets geworden is, waarom je kinderen jouw mail niet beantwoorden en wat POS betekent.
En nu is het dringend tijd om onze selfiestick te nemen, want we hebben jeuk aan onze rug! #YOLO