Enkele weken geleden deelden we onze inzichten over Virtual Reality, naar aanleiding van de PGC-conferentie in London. Afsluiten deden we dan met de boodschap dat wij persoonlijk meer potentieel zagen in de toepassing van Augmented Reality binnen leren en ontwikkelen. Vandaag verduidelijken we dat standpunt.
Virtual Reality heeft ontegensprekelijk veel potentieel, maar zien wij vooral als een nieuw medium om op een andere manier met formele trainingen om te gaan. We laten de mensen oefenen in een veilige oefenomgeving, we dompelen ze onder in een immersieve ervaring, … Uitermate boeiend! Maar, we moeten er onze medewerkers wel nog steeds voor vrijplannen. Een VR-beleving wordt een eenmalig event, een formele gebeurtenis, weg van de werkvloer. Hierin schuilt het grote verschil met Augmented Reality. Waar VR vooral weg van de werkvloer zijn grote rol zal spelen, zullen mensen via Augmented Reality tijdens het uitvoeren van hun werk ondersteund worden.
Als we in deze VR vs. AR context even refereren aan de 5 moments of need van Bob Mosher en Conrad Gottfredson, dan zien wij VR hoofdzakelijk tijdens de eerste twee moments of need. Dat zijn New en More, als medewerkers iets nieuws moeten aanleren of die basiskennis & -vaardigheden moeten verbreden en/of verdiepen. AR zien we daarentegen van toepassing tijdens momenten drie en vier: mensen moeten het geleerde effectief in de praktijk gaan omzetten of worden geconfronteerd met iets dat niet loopt zoals gepland.
Augmented Reality kan bijgevolg een gigantische troef gaan spelen als je de performance support in je organisatie naar een hoger niveau wenst te tillen. Laten we echter niet te vroeg juichen over die AR, want er is ook een ‘maar’ in dit verhaal.
Laat dat echter de pret niet bederven! Verdiep je zo snel mogelijk in de beginselen van Performance Support, ga op zoek naar mogelijkheden binnen jouw organisatie en houd dus in het achterhoofd dat Augmented Reality misschien wel een extra troefkaart in die aanpak kan worden. Maar hoe begin je er dan aan?
Wens je zelf met AR aan de slag te gaan, dan zijn er gelukkig al een aantal uitstekende platformen en tools om je eigen AR-project vorm te geven. Er is de ARKit van Apple, ARCore van Google, Vuforia en andere ARLabs. Maar wij hebben nog drie leuke tools geselecteerd.
Succes!