Dat we graag games spelen, steken we niet onder stoelen of banken. Of het nu gaat om een mobile game, een PC-game of een card- of boardgame, we staan steeds klaar om te winnen. *knipoog*
Ook vanuit business-perspectief zijn we volop bezig met de uitwerking van games. Enerzijds ontwikkelen we momenteel een eigen product (een mobile learning game) en anderzijds werken we geregeld een game of een concept uit voor klanten. Met veel plezier en enthousiasme overigens. Maar geregeld krijgen we toch de vraag: hoe beginnen we daar eigenlijk zelf aan? Wat als we intern zelf een learning game willen maken?
In deze blogreeks ‘Start to game’ zoomen we in op enkele tips & tricks om zelf aan de slag te gaan en de eerste conceptjes uit te werken. Weet echter nu al: niet alles zal super zijn, vaak zal je met je hoofd tegen de muur (en tegen weerstand) botsen, maar de ultieme beloning volgt ongetwijfeld!
Volgens velen is de eerste stap gewoon games spelen, en liefst verschillende types. Mobile games, op Playstation, cardgames, … Speel verschillende types en soorten, maakt niet uit welke. Om te winnen? Dat mag, maar vooral om te analyseren. Om te zien wat werkt en wat niet werkt. Welke elementen je aantrekken in de game en welke regels je vooral het spelplezier ontnemen. Als je je games aan het evalueren bent, zoek dan bvb. een antwoord op enkele van de onderstaande vragen:
Games die wij bijvoorbeeld recent gebruikt hebben in een startproces zijn oa. Device 6, Kolonisten van Catan (kaartversie) LifeLine, Time’s Up, Monument, A Dark Room, …
Uiteraard wordt er vaak gegoocheld met termen zoals game mechanics, dynamics, elements, components, … Belangrijk in je game design proces is om ook een klein beetje die taal te begrijpen. Zo verstaan we onder game dynamics bepaalde dynamieken die de speler moet voltooien om het uiteindelijke doel te halen: oplossen, verzamelen, race naar de finish, bevrijden, veroveren, … Game mechanics zijn dan weer de set van regels die aan het game verbonden zijn. Dat kunnen regels zijn die de speler moet volgen (denk aan de spelregels bij boardgames), of regels die automatisch in het game verwerkt zitten (punten ontvangen, badges vrijspelen, naar een volgend level gaan, …).
Genoeg geschreven en gelezen, tijd om effectief te gaan spelen! Haal die oude speldoos van onder het stoef, schakel de Nintendo aan of speel nog eens een oud MS-Dos game.
Maar vooral: analyseer!