Het is jullie misschien opgevallen (of misschien niet), maar in april vierde xAPI, onze meest favoriete specificatie, haar vijfde verjaardag. De pamper mag er bijna af, de steunwieltjes zijn overbodig geworden! En om dat extra in de verf te zetten, organiseerde Watershed de afgelopen maand xAPI xAPRIL, met onder andere zes webinars over het gebruik van xAPI. In de eerste webinar lag de focus zeer breed op Learning Analytics en hoe xAPI hier een rol kan spelen. Wat wij geleerd hebben, lees je hieronder…
We horen het woord zeer vaak opduiken: ‘Learning Analytics’. Een buzzword zonder weerga, eentje waar vele vendors maar al te graag op springen. En toegegeven, binnen L&D zijn we een makkelijke prooi. Want als we heel eerlijk zijn bakken we er maar weinig van op vlak van die analytics. We voelen de noodzaak misschien (nog) niet echt. Waarom zouden we er in godsnaam mee moeten beginnen? L&D-professionals vinden analytics best wel belangrijk, maar alleen achten ze het niet prioritair binnen hun ruimer wordend takenpakket. Priorities first! Misschien is er wel meer druk van het C-level nodig om iets te gaan doen? L&D is op vandaag immers nog één van de weinige afdelingen die op analytics-vlak buitenschot blijft. Een ander issue dat L&D aangeeft is dat ze geregeld niet de toegang heeft tot alle noodzakelijke data om echt aan de slag te gaan. En uiteindelijk weten ze ook niet echt hoe te gaan starten.
Hoe moet L&D dan wel gaan starten met Learning Analytics? Alles begint met het stellen van de juiste vraag en met het uitgangspunt. Think small, heb niet de ambitie om té groot te willen starten. Focus daarom op één learning experience (een welbepaalde cursus), op één specifiek programma (onboarding bijvoorbeeld) of op één specifieke doelgroep. In dat eerste basistraject gaan we vervolgens vier stapjes doorlopen:
Klink allemaal aannemelijk, maar hoe kan xAPI hier een rol gaan spelen? Zoals (hopelijk) geweten is xAPI een specificatie die bepaalde experiences in een vast stramien gaat doorsluizen. Denk aan actor – verb – object, met onderliggend nog extra data. Door gebruik te maken van een Learning Record Store kan je al die xAPI-data op één plaats en op een uniforme manier verzamelen. Zo is het makkelijker om de gegevens te gaan analyseren, wegens de eenduidige structuur en omwille van de verschillende soorten info die door de specificatie meegenomen wordt. Duik dus in de xAPI-data en krijg er voeling mee. Hoe is de specificatie opgebouwd? Wat zegt de data? Wat zit goed en wat moet nog beter?
En nu, hop, aan de slag! Durf, experimenteer, documenteer, … En wl je meer weten over analytics en xAPI, dan is de sessie van Criag Taylor op #LearningTechDay misschien wel iets voor jou!